Kvadratisk formel

Kvadratisk formel

Den kvadratiske formelen er en av nøkkelformlene en elev trenger å lære. Uten denne formelen er det vanskeligere å løse andregradsligninger. Når folk hører begrepet «kvadratisk formel», er de ofte nervøse fordi det høres ut som en komplisert formel. Selv om det er mer avansert enn noen matematiske emner, er det egentlig ikke så vanskelig hvis du kan trinnene. Dette er en av de formlene du trenger for å kunne huske.

kvadratisk formel

Selv om det ser veldig komplisert ut, er det ikke så ille når du først forstår hvordan formelen fungerer.

En standard andregradsligning ser omtrent slik ut:

  • bx +c = 0

For å finne ut av problemet, trenger du ganske enkelt å koble tallene dine inn i den kvadratiske formelen slik at du kan bestemme svaret ditt.

I oppgaven ovenfor må a, b og c alle være kjente variabler og kan ikke være lik 0, ellers vil ikke problemet være en andregradsligning.

X er variabelen og vi vet ikke hva dette tallet er ennå. Koeffisientene for den andregradsligningen ovenfor er: a =5, b =6, c =1 Så problemet vil se slik ut:

  • 6x + 1 = 0

Du må deretter plugge inn tallene i den kvadratiske formelen slik at den ser slik ut:

x = −6 ± √(62 − 4×5×1)

2×5

Løs for x:

x = −6 ± √(36 − 20)

10

x = −6 ± √(16)

10

x = −6 ± 4

10

x = -1

Når du har mestret den kvadratiske formelen og har brukt den til å løse andregradsligninger, er det på tide å øke spillet ditt og begynne å lære å tegne grafer med kvadratisk formel. For denne løsningsmetoden trenger du grafpapir.

Hvis du hadde tegnet problemet ovenfor på grafisk papir, ville du se dette:

De kurvede linjene du tegner på grafen kalles parabler. (Ord som låter morsomt, ikke sant!) En parabel skal være en jevn, flytende buet linje og ikke en som er segmentert med hver linje rett fra akse til akse.

Med øvelse vil bruk av denne formelen og grafer bli en annen natur for deg og vil være nyttig når det er på tide å jobbe hardere matteproblemer senere. Hvis du sliter med å huske formelen, er her en liten sang som kan hjelpe deg. Du vil synge den på samme måte som du synger «Pop Goes the Weasel».

Det går litt sånn som dette:

x er lik negativ b
pluss eller minus kvadratroten
av b kvadrat minus 4ac
hele 2a

De beste vennene dine kan le av deg hvis de hører deg synge dette, men det vil sikkert hjelpe deg med å huske den irriterende formelen når det er på tide å trene problemer i mattetimen eller på den harde testen!

Les også: Asymptoter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen